Vizualne umjetnosti

Rismen erudit

  • – Tekst iz kataloga Zlako Bourek Bećarska raposdija: skulpture, slike, teatar i animirani film. Muzej Ivana Meštrovića 2010.

Figurativni repertoar i imaginarij Zlatka Boureka jedan je od najosobnijih i najkoherentnjih opusa unutar hrvatskoga stvaralaštva likovnih, primijenjenih i kazališnih umjetnosti. Njegov kreativni rukopis odlikuje prepoznatljiv sardonični, hedonistički i groteskni karakter upotpunjen specifičnom mogućnošću naracije fantastičnih sadržaja.

Za razumijevanje toga rukopisa moramo se prisjetiti – kako autor često sam voli istaknuti – da nije pismen, nego je rismen. Bourekova široka likovna erudicija počiva na poznavanju klasične tradicije plastike, počela japanskoga teatra lutaka, njemačkog ekspresionističkoga slikarstva  i grafike, a iznimno su mu bliske poetike Neue Sachlichkeita, metafizičkoga slikarstva i nadrealizma.

Zlatko Bourek je kompletan umjetnik, okrenut figuraciji i prostornom osmišljavanju priče, koji je, neovisno o različitim likovnim, literarnim, tradicijskim i drugim Izvorima iz kojih crpi inspiraciju, prije svega uronjen u vlastite tokove svijesti.

Tonko Maroević

IZLOŽBE…

DJELA U ZBIRKAMA…