Izvedbene umjetnosti

Zlatko Bourek je autor preko dvjestotinjak kazališnih scenografija i kostimografija, kazališni redatelj, autor lutaka i maski, a često i autor plakata za predstave. Surađivao je s gotovo svim kazalištima u Hrvatskoj te radio u Sloveniji, Srbiji, Italiji i Njemačkoj.

Kao scenograf i kostimograf debitirao je u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu u predstavi  Mesar iz Abevilla Meštar Pathelin (1960.).

Od 1971. kao scenograf i kostimograf često radi u SR Njemačkoj (Wuppertaler Bühnen, u Wuppertalu  i Bayerisches Staatstheater am Gärtnerplatz u Münchenu).

Od 1988. je stalni član kazališta Hans Wurst Nachfaren u Berlinu, gdje je s velikim uspjehom postavio četiri Čehovljeve jednočinke, Shakespearovu Ukroćenu goropadnicu i farsu  Rigoletto  načinjenu prema libretu istoimene opere.

Od brojnih predstava možemo istaknuti nekoliko u kojima se Bourek predstavio kao potpuni autor (autor koncepta, režiser, scenograf, kostimograf, autor lutaka i maske, autor plakata) kao što su Sveti Juraj (HNK u Zagrebu/Splitsko ljeto, 1994.) Bećarac (HNK u Osijeku, 1998.), Umišljeni bolesnik (Dramsko kazalište Gavella, Zagreb, 2000.), Dibuk (HNK u Zagrebu, 2001.), Priče mačka na grani (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb, 2003.), Ubu-kralj robijaš (HNK Split, 2005.), Skup (Gradsko kazalište Marina Držića, Dubrovnik, 2008.) i Jedini neuspjeh Adolfa H. (Zagrebačko kazalište lutaka, 2010.).

Svoj snažan i specifičan likovni rukopis Bourek prenosi i u kazališni rad, s prepoznatljivim smislom za grotesku i humor, slobodnim poigravanjem stilskim elementima i motivima i folklorom rodne Slavonije.

 

 

KRONOLOŠKI PREGLED KAZALIŠNOG OPUSA